Trail Venture | Spanje | Andalusië-trail | januari 2024

Reis:

Spanje | Andalusië-trail

 • Aantal fietsdagen: 6
 • Aantal kilometers: 318
 • Aantal hoogtemeters: 7.380 – 8.100
 • Niveau: geschikt voor elke MTB’er, van beginner tot zeer ervaren
 • Instructeur-gids: Damy Vader
 • Aantal deelnemers: minimaal 6 | maximaal 8
 • Reisperiode(s): april en oktober/november

Prijs per persoon: € 1.799,-

Wil je liever zelfstandig op pad en je eigen tempo bepalen?
Je kunt de Andalusië-trail ook zelfstandig met GPS rijden op een door jou te bepalen moment. De prijs is dan € 1.450,- per persoon. Neem voor deze optie contact op via Contact | Trail Venture.

Wil je deze reis boeken voor een groep van meer dan 6 personen?
Neem dan contact met ons op via Contact | Trail Venture.

Introductie

Gerimpelde zandheuvels strekken zich uit tot ver aan de horizon. De lucht zindert en smaakt naar stof. Een paar bomen grijpen zich vast in de droge grond. Hun knoestige takken bieden al lang geen schaduw meer. Beneden in de vallei bewegen drie ruiters zich door het landschap in de verschroeiende middaghitte, een wolk van stof achter zich latend….

Zie je het voor je? Het klinkt als een western en dat klopt, want mountainbiken doe je hier in een filmachtig decor. De Costa de Almeria ligt in het zuiden van Spanje. Het heeft de droogste bergketen van Europa en staat bekend om de ruige, woestijnachtige natuur en witte vissersdorpjes langs de Andalusische kust. Het landschap in de Tabernaswoestijn, een beschermd natuurgebied van 280 km², doet denken aan het zuidwesten van Amerika en is daarom regelmatig gebruikt voor filmopnames. In de zomer is het er snikheet, maar in het voor- en najaar is de temperatuur aangenaam. We nemen je mee door rivierbeddingen, over gravelpaden en langs filmsets.

Wel en niet inbegrepen

Inbegrepen

 • 7x Overnachting, inclusief ontbijt en diner.
 • 6x Mountainbiketocht, begeleid door professionele, Nederlandse gids (*).
 • Pendeldiensten indien van toepassing.
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties.
 • Taxi van het vliegveld naar de eerste accommodatie en vice versa.
 • Vervoer van fiets en 1 koffer van Nederland naar Spanje en terug (*).

Niet inbegrepen

 • Jouw reis naar Almeria, Spanje en terug naar Nederland (2x 2.320 km).
 • Je fiets en toebehoren > zie materiaal.
 • Lunch, tussendoortjes en drankjes.
 • Reis- en annuleringsverzekering. We raden je aan die wel zelf af te sluiten!

(*) Ga je de Andalusië-trail zelfstandig met GPS fietsen?

Dan krijg je van ons GPX-files voor 6 fietsdagen. Het vervoer van fiets en koffer(s) is dan NIET inbegrepen, dus voor eigen rekening.

Hoe kom je er?

De goedkoopste en snelste manier om de Costa de Almeria te bereiken is per vliegtuig. Vanaf Charleroi gaan er directe vluchten naar Almeria. Als je op Malaga vliegt, heb je meer opties met verschillende low cost vliegmaatschappijen, zoals Ryanair en Transavia. De ticketprijzen liggen tussen de € 25 en € 150 voor een retourvlucht. Overleg even met ons vóórdat je je vlucht boekt!

Programma en route

Dag 1:

40 kilometer, 980 hoogtemeters

Klimmend over zanderige, droge rivieren, enkele singletrails en onverharde wegen bereiken we het filmgebied El Chorrillo. Hier onthullen oude filmsets en gebouwen de geschiedenis van het witte doek. Een korte maar uitdagende klim leidt ons naar een warmwaterbron en een klein kuuroord, waar we stoppen voor een kop koffie. De afdaling gaat over droge rivieren en singletracks vol flow.

Ben je al klaar voor de volledige ronde? Dan gaan we verder en klimmen we naar de verlaten zwavelmijn in Sierra de Gador. We dalen af via uitdagende singletracks.

Dag 2:

52 – 56 kilometer, 1.380 – 1.610 hoogtemeters

In de schaduw van de majestueuze Sierra Nevada begint onze avontuurlijke reis in het bergdorpje Ohanes, waar we met de pendelbus worden afgezet. Een stevige start met een klim van 700 hoogtemeters, kronkelend over een grove zandweg met adembenemende vergezichten op de hoogste bergtoppen van Spanje. De inspanningen worden rijkelijk beloond wanneer we de top bereiken met wel 1.000 meter bergafwaarts! Over een technische, maar goed te fietsen singletrail komen we terug in Ohanes waar we stoppen om water bij te vullen. Dat is essentieel met deze zomerse temperaturen.

Met volle bidons zetten we onze tocht voort met wat singletrails en gravepaden richting Rágol. Steeds verder fietsen we richting woestijn, door de spectaculaire maar uitdagende rivierbedding van de Rio Andarax. Een paar uur vliegt voorbij waarin alleen de pure schoonheid van de natuur ons omringt, zonder enig teken van beschaving…

Dag 3:

48 kilometer, 1.010 – 1.500 hoogtemeters

Deze 3e etappe duiken we de door erosie uitgesleten badlands van de droge Tabernaswoestijn in. Een onvergetelijk landschap wacht op ons met verlaten filmsets, verborgen tussen de rotsformaties. Zo ontdekken we de filmgeschiedenis van deze regio.

Onze rit begint over asfalt langs een uitgedroogde rivier. We gaan snel over op een gravelpad en na een half uur klimmen bereiken we een hoger gelegen, rustige asfaltweg. Na 10 minuten dalen slaan we linksaf naar de trails voor een avontuurlijke tocht. Op naar de ramblas, ofwel de uitgedroogde rivieren die in deze regio officiële paden zijn. Na ongeveer 5 kilometer laten we de canyon achter ons en streken we een verlaten spoor over. Technische singletrails leiden ons naar de eerste filmset, de Oasis de Rambla Viciana, die destijds diende als het decor voor de film ‘Lawrence of Arabia’. Hoewel het water destijds kunstmatig werd toegevoegd, zijn de bizarre rotsformaties nog steeds indrukwekkend om te zien. Terwijl we verder trappen door de vele ramblas passeren we de filmsets van ‘Mad Max’ en andere iconische producties.

Dag 4:

54 kilometer, 1.750 hoogtemeters

De langste klim van de Andalusië-trail begint vrijwel direct bij ons hotel in Tabernas. Als een soort eindeloze trap naar de hemel strekt de klim zich uit over 15 kilometer en zo’n 1.000 hoogtemeters, met een fijn stijgingspercentage. Het eerste gedeelte van de beklimming gaat over gravelpaden en kronkelt door het landschap. Na 12 kilometer zien we het doel: de zendmast bovenop de berg. De laatste 3 kilometer gaan door een schaduwrijk bos naar de top van de berg, waar we even pauzeren. We worden beloond met een uitzicht op wat ons de komende dagen nog te wachten staat en met een prachtig uitzicht over de woestijn. Bij helder weer openbaart zich een extra beloning: de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Na 10 km over de bergkam van de Sierra Alhamilla dalen we af over onverharde wegen en singletrails naar Lucainena.

Dag 5:

45 kilometer, 820 hoogtemeters

Vanaf Lucainena de las Torres fietsen we voornamelijk bergafwaarts richting het oosten. De trails kronkelen met een soepele flow en leiden ons langs een oud treinspoor dat ooit gebruikt werd om kostbaar graniet en marmer naar de haven te transporteren.

Na 35 kilometer bereiken we de Middellandse Zee. Een groot contrast met de woestijn die we in de voorgaande dagen doorkruist hebben. Het kristalheldere water is zelfs in november nog heerlijk op temperatuur. De perfecte plek voor een frisse duik tijdens de lunch! Na de lunch vervolgen we onze tocht langs de Torre de la Mesa Roldán, bekend van de film ‘Game of Thrones’. De wachttorens lijken te waken over het spectaculaire kliffenlandschap terwijl wij doorfietsen over uitdagende singletrails naar ons hotel in Agua Amarga.

Dag 6:

77 kilometer, 1.440 hoogtemeters

We verlaten de kust weer even en beginnen de laatste etappe met een half uur klimmen richting binnenland, het natuurpark Cabo de Gata in. Tijdens onze rit passeren we het verlaten klooster Cortijo del Fraile. Dit is de plek waar Clint Eastwood ooit voor de camera stond voor zijn film ‘Two Glorious Scoundrels’. De route leidt ons verder door een voormalig mijnlandschap, waar een deel van ‘Indiana Jones’ is opgenomen. Na een kort stukje asfalt keren we terug naar de kust, waar een heerlijke lunch op ons wacht.

Na de welverdiende pauze fietsen we over een brede zand-/gravelweg met een panoramisch uitzicht over de Middellandse Zee. Miljoenen jaren geleden was dit een actief vulkaanlandschap. Tegenwoordig zit het vol indrukwekkende rotskliffen, zandbaaien en kleine kustplaatsjes die ideaal zijn voor een stop met een verfrissing. De laatste kilometers komt Almeria, en dus ook het einde van deze reis in zicht, maar de herinneringen aan deze bijzondere mountainbikevakantie zullen je nog lang bijblijven!

Niveau en conditie

Klimtechniek en -conditie

Deze MTB-vakantie is geschikt voor mountainbikers van bijna ieder niveau. De meeste klimmen zijn slechts 250 tot 400 hoogtemeters. Dat lijkt niet veel, maar de lucht is extreem droog. In oktober en november komen de temperaturen zelden boven de 30 graden maar heb je garantie op droog weer. In maart en april is het weer iets gemoedelijker, maar is de kans op een verfrissende bui groter.

Afdaaltechniek en -conditie

We fietsen met name zanderige gravelpaden en technischere afdalingen met stenen/rotsen.

Materiaal

Mountainbike

 • Je kunt deze route rijden met een Hardtail of Full Suspension MTB met 100 tot 130 mm veerweg.
 • Een dropper-post is handig in de afdalingen, maar geen absolute must.
 • Tubeless banden zijn verplicht! In de woestijn zijn veel dorens en droge struiken die voor lekke (binnen)banden zorgen.
 • Wil je met een e-bike fietsen? Houd er rekening mee dat je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geen accu mag vervoeren. Ter plaatse een fiets huren kan in overleg.

Protectie

 • Een helm is verplicht.

Wil je meer advies over je fiets en toebehoren? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected].

Foto’s

Klik op een foto om nóg meer beelden te bekijken!

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Trail Venture BV beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om jou terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vind je op www.vzr-garant.nl.