Trail Venture | Italië | Aosta met helibike

Reis

Italië | Aosta met helibike

 • Aantal fietsdagen: 5
 • Aantal kilometers: 231
 • Aantal hoogtemeters: 2.860
 • Niveau: redelijk tot zeer ervaren
 • Instructeur-gids: Davide Merlo
 • Aantal deelnemers: minimaal 4 | maximaal 7
 • Reisperiode(s): juni en juli

Prijs per persoon: € 1.975,-

We bieden deze reis soms ook aan met 4 fietsdagen. Kijk bij de reisdata wanneer. Je fietst dan 183 km met 2.300 hoogtemeters. De prijs is dan € 1.395,- per persoon.

Wil je deze reis boeken voor een groep van meer dan 4 personen?
Neem dan contact met ons op via Contact | Trail Venture.

Introductie

De Aosta-vallei biedt zeer veel goede mogelijkheden om te mountainbiken. Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je wilt. Veel of weinig klimmen, steile down-hill of flowy trails naar beneden, wel of geen gebruikmaken van de ski-liften etc. Samen met onze lokale gids hebben we een selectie gemaakt van de ‘must ride routes’ in de Aosta-vallei. De routes zijn niet te extreem zodat er voldoende gelegenheid is om te genieten van de adembenemende omgeving.

Laat je niet misleiden door het ‘beperkte’ aantal kilometers en hoogtemeters. Je rijdt immers op hoogte. Tijdens de week wordt in overleg met de gids bepaald welke route we op welke dag rijden en of de route eventueel verlengd (of verkort) wordt. Dit geeft de gids de gelegenheid om de beste dag te selecteren voor de topactiviteit van de week: het helibiken!

Wel en niet inbegrepen

Inbegrepen

 • 6x Overnachting inclusief ontbijt en diner (*).
 • 5x Mountainbiketocht, begeleid door lokale, professionele, Engelssprekende gids (*).
 • Pendeldienst.
 • 1x Helikoptervlucht. Als die door weersomstandigheden niet doorgaat, krijg je een deel van de reissom terug.

(*) Gebaseerd op een 5-daagse tocht. Boek je een reis met 4 fietsdagen? Dan zijn 5 overnachtingen inclusief ontbijt en 4 mountainbiketochten inbegrepen.

Niet inbegrepen

 • Jouw reis naar Italië en terug naar Nederland (2x 1.025 km).
 • Je fiets en toebehoren > zie materiaal.
 • Lunch, tussendoortjes en drankjes (*).
 • Toeslag 1-persoonskamer (€ 199, -)

Reis- en annuleringsverzekering. We raden je aan die wel zelf af te sluiten!

(*) Gebaseerd op een 5-daagse tocht. Boek je een reis met 4 fietsdagen? Dan is het diner niet inbegrepen.

 

Hoe kom je er?

Aosta is goed bereikbaar per auto (2x 1.025 km).

Programma en route

Dag 1:

33 kilometer, 700 hoogtemeters

We beginnen de dag in Breuil-Cervina. We rijden vooral langs de rivier verder naar beneden de vallei in. Aangekomen in Buisson nemen we de lift naar het hoger gelegen Chamois. Hier hebben we de gelegenheid een kopje koffie te drinken.

Daarna beginnen we aan een klim van zo’n 500 hoogtemeters. Hier kunnen we genieten van het mooie uitzicht. Na een afdaling van zo’n 300 hoogtemeters volgt een tweede klim. Deze is wat minder lang en brengt ons, na zo’n 20 minuten op 2.300 meter. Van daaruit start een mooie route naar benden waarbij de vering van de fiets en je dropper serieus worden getest. We eindigen na een lange daling bij het hotel.

Dag 2: (*)

48 kilometer, 560 hoogtemeters

De dag start met een korte shuttle-rit naar het skigebied Mongnod-Chantorné. Van daaruit stappen we op de fiets richting het stuwmeer Cipane. Na 5 kilometer licht bergopwaarts en dan volgt een wat zwaardere klim van 1.900 naar 2.200 meter hoogte in 4 kilometer. Op hoogte aangekomen volgen we de hoogtelijn en rijden richting het meer.

Na de lunch aan het meer vervolgen we onze weg naar Verrayes Capoluogo. Onderweg stoppen we even bij een waterval om wat mooie foto’s te maken. Als je geluk hebt, kom je nog een mooie viper tegen! Tenslotte dalen we verder de vallei in richting het kerkje Madonna de La Salette. Daar pikt de pendeldienst ons weer op.

(*) Gebaseerd op een 5-daagse tocht. Boek je een reis met 4 fietsdagen? Dan vervalt deze dag 2.

Dag 3:

65 kilometer, -5.900 +400 hoogtemeters, helikoptervlucht

Vandaag gaan we vroeg uit de veren! We nemen de Cervinia-lift van 7.20 uur om op de Plateau Rosà -gletsjer (3.500 meter) te komen. Na een rituele koffie bij de berghut Matterhorn Guide zijn we klaar voor de start van de eerste afdaling richting Zermatt (Zwitserland). De eerste 40 minuten is de route volledig bedekt met sneeuw en ijs. Vooral tijdens dit traject is het essentieel om goed naar de instructies van de gids te luisteren. De condities van het ijs kunnen hier namelijk ieder uur veranderen.

Het gevoel van rijden in de sneeuw midden in de zomer is een surrealistische ervaring. Zodra we het einde van de gletsjer hebben bereikt, betreden we het Morenegebied en kiest de gids tussen 3 routelijnen. De meest bijzondere is de Ice Line die zich vlak onder de oostkant van de Matterhorn ontwikkelt en het gebied van gletsjermeren doorkruist. We komen aan bij het begin van de Hörnli-bergkam. Van hieruit beklimmen we de Matterhorn aan de Zwitserse kant. Via de Schwarzsee zetten we de afdaling in richting Zermatt (2.000 meter afdalen).

We komen aan op de basis van Air Zermatt. Er volgt een helikopter-briefing met instructies en uitleg over de instap-, vlucht- en ontschepingsoperaties. De helikopter vliegt ons terug naar de Plateau Rosà-gletsjer. Na de landing op Plateau Rosà wordt de bodemgesteldheid beoordeeld door de gids. We dalen 2.500 meter af richting Cervinia om vervolgens via Valtournenche aan te komen in de stad Antey Saint Andrè.

Met een pendeldienst arriveren we in het stadje Torgnon. Hier begint de laatste, kortere afdaling van de dag (1.400 meter). Beneden pikt de pendeldienst ons weer op en rijden we naar het hotel, een prachtige ervaring rijker.

Dag 4:

45 kilometer, 700 hoogtemeters

De route van vandaag brengt ons naar het gebied rondom Lago Diga del Goillet. Een uitgestrekt gebied waar het heel mooi fietsen is. Om in het gebied te komen zullen we eerst een fikse klim over een bergrug moeten maken. In de eerste 6 kilometer klimmen we van 1.900 naar bijna 2.400 meter hoogte. Nadat we de hoogste passage hebben gehad rijden we de hoogtevlakte op. We rijden hier zo’n 20 kilometer aan trial voordat we aan de terugweg beginnen. Dit is een lange afdaling (2.400 > 1.200) met pittige stukken ‘switch-back’ erin, om te eindigen bij de lift van Buisson-Chamois.

Dag 5:

40 kilometer, 500 hoogtemeters

De dag start met een pendeldienst van het hotel naar het mooie bergdorpje Saint Jacques de Allemandes. Van daaruit stappen we op de fiets en klimmen we in 6 kilometer van zo’n 1.680 meter hoogte naar 2.000 meter. Na een aantal kilometer op deze hoogtelijn, komen we op het pad dat vroeger werd gebruikt voor de aanleg van het elektriciteitsnetwerk richting de Aosta-vallei. Dit pad is nu grotendeels buiten gebruik en voert ons in een lange, geleidelijke afdaling om en deels door de berg heen naar de Aosta-vallei. We rijden door talloze in de bergenwanden uitgehakte tunnels. Een lampje op de fiets is sterk aan te raden want op sommige punten in de tunnels is het aardedonker. Aangekomen in de vallei fietsen we met een big smile langs het water richting ons hotel.

Niveau en conditie

Klimtechniek en -conditie

Het is voor jou niet de eerste keer dat je met je mountainbike in de bergen fietst. We maken gebruik van de pendeldienst naar de wens van de groep. Je klimt dagelijks tussen de 400 en 800 hoogtemeters.

Afdaaltechniek en -conditie

De afdalingen gaan veel over single tracks en af en toe over gravel.

Materiaal

Mountainbike

 • Een Full Suspension MTB met 100 tot 140 mm veerweg is sterk aan te raden.
 • Een dropper-post of handige zadelpenklem met hendel is een must.
 • Wil je met een e-bike fietsen? Geen probleem. Geef bij de boeking wel even aan wat de capaciteit van jouw accu is.
 • Een lampje op de fiets is sterk aan te raden want we rijden onder meer door tunnels waar het soms aardedonker is.

Protectie

 • Een helm is verplicht.
 • Fietsbril of zonnebril voor tijdens de helibike. Deze heb je nodig vanwege de sneeuw.

Wil je meer advies over je fiets en toebehoren? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected].

Foto’s

Klik op een foto om nóg meer beelden te bekijken!

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Trail Venture BV beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om jou terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vind je op www.vzr-garant.nl.